info

Amerikansk fodbold er stort i Mexico

Den amerikanske fodbolds popularitet har bredt sig til Mexico. Der findes nu ungdomsfodboldligaer, der kan konkurrere med eller overgå fodbold i nogle dele af landet. Desuden er der en ny professionel liga, som gør spillet stort i Mexico. Men hvad er det næste for amerikansk fodbold i Mexico?

Fundidores

Fundidores i amerikansk fodbold i Mexico befandt sig i en velkendt situation, da de var oppe at slås med Gallos Negros. De var i gang i andet quarter og nærmede sig Fundidores' område, da de blev slået ud af Gallos' linebacker. Da Fundidores genvandt fumble'en, var det en defensiv lineman, Jason Smith, der opsamlede bolden og løb 75 yards til et touchdown. Med et minut tilbage af andet quarter havde Fundidores en føring på 7-6.

Monterrey Fundidores fik deres professionelle fodbolddebut i Liga de Futbol Americano Profesional (LFA) i 2017. Chad Johnson, en tidligere NFL-spiller, fik sin Fundidores-debut og fangede en touchdown-passning på 41 yards. Fundidores sluttede sæsonen 2-5 og missede slutspillet i 2018.

I øjeblikket er Fundidores på nippet til at blive udvidet. LFA planlægger at holde ligaen så overvejende mexicansk som muligt, men hvert hold kan have op til to udenlandske spillere med. I modsætning hertil tillader den canadiske fodboldliga op til 20 udenlandske spillere pr. hold. En af disse spillere er den tidligere NFL wide receiver Chad Johnson, som spillede for Monterrey Fundidores under sit juridiske navn Ochocinco.

Liga de Futbol Americano Profesional

Liga de Futbol Americano Profesion i Mexico (LFA) er en professionel fodboldliga i Mexico. Den blev grundlagt i 2016 og startede med fire hold. Siden da er den blevet udvidet til syv hold. Ligaen er baseret i Mexico City og består af både mexicanske og internationale hold.

LFA blev startet af en gruppe inversionister i landet som et alternativ til NFL. Ligaen havde til formål at efterligne det amerikanske spil, men være mere kulturelt relevant. Den regulære sæson begyndte to uger efter Super Bowl 50. Den blev støttet af Mexicos byregering og den nationale sportskommission.

Ligaen følger de samme regler som National Football League med den undtagelse, at holdene højst må have 50 spillere. Hvert hold må have tre udenlandske spillere.

Vokseværk i mexicansk amerikansk fodbold

Det kan godt være, at der er vækstsmerter i mexicansk amerikansk fodbold i luften, men spillet lever og har det godt. USA og Mexico har planlagt en VM-kvalifikationskamp den 10. september i Columbus, Ohio. Cantu og de andre mexicansk-amerikanske spillere har masser af talent, og det gælder om at holde dem motiverede.

Den mexicansk-amerikanske fodboldliga er kun to år gammel, men den har allerede mere end 60 hold fordelt på seks stater. NFL's kontor i Mexico har sponsoreret 6.500 ungdomsfodboldprogrammer i hele landet, herunder i det føderale distrikt. For otte år siden var der kun 120 ungdomshold, der spillede i seks stater. I øjeblikket er der hold på to forskellige niveauer af tackle football og flag football, "infantil" og "varsity". Flag-holdene omfatter også piger.

De mexicanske klubber spejder USA efter spillere, der kan indgå kontrakt med deres ligaer. På den måde optager spillere med mexicansk pas ikke værdifulde pladser for udlændinge. Desuden er akademisystemet i Mexico og USA relativt begrænset, især på grund af landets størrelse.