info

Sverige - Eventyrernes land

Hvis du nogensinde har ønsket at besøge feernes land, men ikke har vidst, hvor du skulle begynde, så start med folkloren. Du har sikkert hørt om den svenske tomte, den norske nisse og den gyldne dronnings bjerg. Disse mytiske væsner har været en del af svensk folklore i århundreder. Du kan også finde fortællinger om jætter, trolde og varulve.

Svensk folklore

Feer har altid været til stede i svensk folklore. Mange mennesker vågner op og føler et tungt pres på brystet. Disse ånder kaldes "marer", og de er som regel kvindelige. Ordet "mare" kommer fra det norske ord "mareritt", og de kan komme ind i et hjem gennem en revne i væggene eller under en dør. Selv om disse ånder ikke er direkte farlige, kan de forårsage skade på mennesker.

Den skandinaviske mytologi er fuld af mytiske væsener, som er blevet beskrevet i århundreder. Gamle nordiske navne er blevet bevaret og erstattet med moderne ækvivalenter på flere nordgermanske sprog. Dværgene er et godt eksempel, da de er små og har langt skæg. Alferne er derimod smukke og lever længe. Svenskerne betragter feer som "folkets engle" og har ofte tilbedt dem.

Norsk nisse

Mange svenske børn har hørt historier om feer og er fascineret af dem. Feer kaldes ofte nisse, eller troldmænd, og forbindes med den nordlige del af landet. Ligesom svenske tomter lever de under jorden og er usynlige det meste af tiden. Men når de bliver vrede, kan de ændre form og skabe ravage på en bondes gård og hus. Det er vigtigt at respektere og beskytte nisse, da deres vrede kan gøre dem aggressive.

Sverige er berømt for eventyr skrevet af Astrid Lindgren og Pippi Langstrømpe. Berømte figurer som H.C. Andersson, Asterix og Frodo er født i Sverige. Landet er hjemsted for forlystelsesparker, middelalderborge, museer, parker og rekreative områder samt en rensdyrflok. For at rejse ind i Sverige skal rejsende have et digitalt COVID-certifikat.

Svensk tomte

Traditionen med tomte stammer fra den traditionelle mytologi i Sverige. Tomte er udstoppede gnomlignende figurer, der bærer kegleformede hatte og uldhårdt skæg. De er også en del af skandinavisk folklore og tradition. Mange mennesker i Sverige genkender dem som pynt på deres juletræer. Faktisk går deres traditioner flere århundreder tilbage i tiden. Her er nogle ting, du måske ikke vidste om tomte i Sverige.

Der er kun få ligheder mellem tomten i Sverige og julemanden i USA, men den amerikanske julemands glade mave og hjertelige latter gør, at de to ligner hinanden meget. Tommy Kuusela, der er forsker ved det svenske institut for sprog og folklore, hævder dog, at tomtens billede og navn ændrede sig gennem historien, efterhånden som forfattere og kunstnere tilpassede den til deres egne behov.

Den gyldne dronninges bjerg

Når du besøger feernes land, skal du sørge for at stoppe ved Mount of the Golden Queen. Dette magiske bjerg er kendt for at fortryller børn og bringer dem tættere på naturen. Du finder det omgivet af frodige skove og eventyrfigurer. En legende fortæller, at dette bjerg også er hjemsted for Feedronningen, som er en gengivelse af kærlighedsgudinden. En jætte spurgte engang en dreng om dette bjerg.

Folkloren omkring feer er vidt udbredt. De kan være opstået som en race af "små mennesker", der levede under jorden. Feer har magiske kræfter og skifter form, og deres oprindelse er animistisk. Feer kan ikke lyve. Nogle mener, at feer gjorde modstand mod den kristne kultur, der trængte sig på, og at de derfor blev drevet under jorden. Denne myte har spredt sig over hele verden.

Trolde

Trolde er uhyggelige væsner, som har inspireret kunstnere i århundreder. I den skandinaviske mytologi er trolde kendt som jotnar, der er større end mennesker. I Norge er de kendt som gygjar. Der findes mange myter om dem, og de kan endda inspirere kunst. I Sverige forbindes de oftest med trolde og er ofte afbildet i folkekunst.

Trolde optræder i skandinavisk folklore. De er beslægtet med jotnarne, jætter, der blev nægtet adgang til Asgård af de nordiske guder. Troldenavnet henviser til grimme bjergboere. Selv om trolden ofte forbindes med jætter, kan den også henvise til spøgelser og andre væsner. Trolde er også en fast bestanddel af fantasyhistorier.